HET INNERLIJK HUWELIJK
een weg uit symbiose & afhankelijkheid
naar autonomie & verbinding in (liefdes)relaties

 

HET ‘INNERLIJK HUWELIJK’,  
TWEE OERKRACHTEN
Het ‘Innerlijk Huwelijk’ ontstaat door de optimale samenwerking van de twee oerkrachten: de scheppende, mannelijke levensenergie & ontvangende, vrouwelijke levensenergie die in de mens aanwezig zijn o.a. als het denken & voelen. Als het denken & voelen elkaar tegenwerken, ontstaat drama, emotie en strijd. Ondanks hun contrast is het diepste verlangen van het denken & voelen om één te zijn. Een grote kwaliteit van het denken is richting geven en de grote kwaliteit van voelen is het innerlijk kompas.

 

OUDERS &
ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE

KIND BEWUSTZIJN
De verbinding tussen denken & voelen is bij het pasgeboren kind volledig één. Het kind projecteert de eigen innerlijke onvoorwaardelijke liefde (onbewust) op de ouders. Als ouders deze onvoorwaardelijke liefde spiegelen naar het kind, leert het kind de eigen gevoelens & behoeften (h)erkennen. Het kind hecht zich op een veilige manier aan het autonome zelf in de binnenwereld en durft van daaruit de buitenwereld te verkennen. Het kind kan het autonome zelf ontwikkelen in de binnenwereld of het ego laten groeien door zich aan te passen aan de buitenwereld. 

 

Als ouders de onvoorwaardelijke liefde van het kind gebruiken om de eigen behoeften te vervullen, kan het kind zich gaan richten op goedkeuring van de buitenwereld/ouder. Het kind hecht zich op een onveilige manier. Door deze onveilige hechting kan het kind vervreemd raken van de eigen gevoelens & behoeften en verstrikt raken in afhankelijke & symbiotische relaties. Anderzijds kan het kind zich zo op zichzelf teruggeworpen voelen dat het kind de veiligheid van het onverwoestbare autonome zelf vindt.
 

OVERLEVEN
VEILIGHEID & HECHTING

Elk kind zal in meer of mindere mate zoeken naar (h)erkenning in de buitenwereld om te overleven. Als het kind gaat overleven, is (een deel van) het denken naar buiten gericht en raakt daarmee een stukje van de verbinding met het voelen kwijt. Dit doet pijn. Desondanks is de projectie van liefde en het zoeken naar (h)erkenning om te overleven een gezonde reactie van elk kind dat in een afhankelijke relatie leeft. Dit is het kind bewustzijn.

 

Hoe het kind ook gehecht is, het gaat erom dat het denken de aandacht kan verplaatsen van de buitenwereld naar de binnenwereld en zich kan verbinden met het voelen. In de puberteit ontwikkelt het denken zich en kan het kind gaan voelen welke innerlijke behoeften wel en niet zijn vervuld. De (onbewuste) pijn wordt zinvol als het denken door de pijn de weg leert kennen van buiten naar binnen en de liefdevolle verbinding met het voelen ontdekt.

DENKEN & VOELEN
Volwassen Bewustzijn

Gevoelens laten het denken ervaren wat in het lichaam leeft.

Gevoelens zijn daarom een zinvol kompas voor het denken om te bepalen of de gekozen levensrichting het lichaam plezier geeft of pijn. Tegelijkertijd voelt het voelen zich gewaardeerd als het denken haar gevoelens (h)erkend en haar autonome zelf in de binnenwereld vormgeeft in de buitenwereld. Uit dit innerlijke wederzijdse geven en ontvangen, van zingeving & waardering, borrelt de onvoorwaardelijke liefde op van het innerlijk huwelijk die het lichaam vreugde, verbinding en vertrouwen geeft. De pijn van het overleven kan smelten. Het kind bewustzijn transformeert naar het volwassen bewustzijn. Een leven vanuit symbiose & afhankelijkheid verandert in autonomie & verbinding in (liefdes)relaties waarbij zelfbeschikking over liefde (weer) mogelijk is.
 


          DONNA HUIZENGA GRONINGEN

 

 

HET INNERLIJK HUWELIJK

een weg uit symbiose & afhankelijkheid 
naar autonomie & verbinding in (liefdes)relaties

 

KENNISMAKING
INNERLIJK HUWELIJK
OPEN DAG 10 SEPTEMBER 2022

Plaats    :  Edanz, v. Oldebarneveldtlaan 6, Groningen
Data      :  zaterdag 10 september
Tijd        :  12.30 - 13.30 uur studio 4
Prijs       :   € 2,50 p.p.
Contact :  aanmelden Debbie von Hebel dvonhebel@edanz.nl

GROEPSTRAINING,
INNERLIJK HUWELIJK
v. Oldebarneveldtlaan 6, Groningen 

De groepstraining is geen therapie maar reikt oefeningen aan  zodat het denken kan onderscheiden wat het tegenkomt in de weg naar binnen bij de vorming van het innerlijk huwelijk. Het denken leert onderscheid maken tussen naar buiten & binnen gerichte aandacht, hoofd- & rompwaarnemingen, emoties & gevoelens, overtuigingen & denken via oordeelloosheid, ademhaling, zelfmassage, beelden, schrijfoefeningen en gevoel- en behoeftekaarten. Het lichaam ervaart zachtheid en inzichten als het denken het voelen bereikt. De lichaamsoefeningen zijn een soort hangmat waarin je steeds meer durft en kunt ontspannen.


Plaats : Edanz, v. Oldebarneveldtlaan 10, Groningen
Data   : 1, 15 en 29 okt., 12 en 19 nov., 3 en 17 dec. 2022
Tijd    : zaterdag 10.00 - 12.00 uur
Prijs   : € 337,50 incl. of € 475,- incl. bij inkomen hoger dan € 1500,-
Info   : aanmelden kunst@home.nl /0640414236 vòòr 23 sept.

 

 

INDIVIDUELE CREATIEVE COACHING
INNERLIJK HUWELIJK

Oude Boteringestraat 63a, Groningen

De training bestaat uit 7 sessies van 2 uur. Eén keer in de twee weken kun je beeldend expressie geven aan beelden & ervaringen. Je hebt geen beeldende ervaring nodig.

Met ademhalingsoefeningen leer je het denken te verbinden met het voelen, het innerlijk huwelijk. Zo kan het lichaam zelf aangeven welke ervaringen als eerste tot uitdrukking willen komen en welke kleuren en materialen hierbij passen. Nadat je een beeld hebt gemaakt, kun je jouw gevoelens en behoeften voor jezelf beschrijven. Al schrijvend ontdek je wat het beeld nodig heeft. De inzichten die hierdoor  ontstaan, kun je vertalen naar keuzes in je dagelijkse leven.
Plaats : Oude Boteringestraat 63a,
 Groningen
Data   : in overleg
Tijd    : 2 uur per sessie
Prijs   : 7 sessies v. 2 uur € 695,- / 1 sessie  v. 2 uur € 75,- p.u.
Info   : aanmelden kunst@home.nl /06 40 41 42 36 


Dit is een individuele training voor mensen die al afstand hebben gedaan van een onveilige en oordelende omgeving en niet verslaafd zijn.

Zoek je hulp om op een veilige manier uit een onveilige en/of veroordelende situatie te komen, neem dan contact op met Slachtofferhulp Groningen 088-746 07 46 of kijk op verdwenenzelf.org

misschien is aanspoelen
nog wel de mooiste manier
om ergens aan te komen....

en misschien ben je dan
waar je op een haar na
altijd al geweest bent....

 

Gedicht Rommert Boomstra

DONNA HUIZENGA GRONINGEN